Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona z pomarańczami i żurawiną
miód rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy imbir i sok pomarańczowy i wino. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Pomarańczę sparzamy i szorujemy skórkę, kroimy na ćwiartki. Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, nadziewamy ćwiartkami jednego jabłka i pomarańczy, żurawiną i rodzynkami. Kaczkę spinamy wykałaczkami, tak aby w trakcie pieczenia farsz nie wypadł. Można ją też zszyć. Kaczkę zalewamy marynatą z soku pomarańczowego soku pomarańczowego i zostawiamy w marynacie na kilka godzin. Kaczkę wyjmujemy z marynaty i obsmażamy ze wszystkich stron na maśle, przekładamy do naczynia żaroodpornego,a na patelnię wlewamy marynatę, doprowadzamy do wrzenia i zalewamy kaczkę, dookoła kaczki układamy ćwiartki drugiego jabłka i resztę rodzynek i żurawiny.Pieczemy 30 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze około 90 minut. Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy na półmisek i zostawiamy na 10 minut, żeby mięso odpoczęło. Sos pozostały z pieczenia wraz z tłuszczem, który wytopił się z kaczki i owocami zlewamy do rondelka, miksujemy i zagotowujemy. Jeśli sos będzie za rzadki zagęszczamy odrobiną mąki.