Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona w piekarnkiu
Mięso z kaczki, czyli u mnie pierś umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso na wierzchu czyli skórkę ponacinać, natrzeć solą i pieprzem, posypać rozmarynem, majerankiem, pokroić olejem sojowym. Włożyć na 30 minut do lodówki, wyjąć i włożyć do naczynia żaroodpornego skórką do góry.
Piec około 60 minut jeżeli kacza jest swojskiego chowu bo jest twardsza. Polewać wytworzonym sosem, upieczoną pokroić na plastry i z tego co się wytopiło przygotować sos. Zagęścić śmietaną z odrobiną mąki.
Podawać z kaszą gryczaną i sałatką dowolną lub z ziemniakami.
Piec około 60 minut jeżeli kacza jest swojskiego chowu bo jest twardsza. Polewać wytworzonym sosem, upieczoną pokroić na plastry i z tego co się wytopiło przygotować sos. Zagęścić śmietaną z odrobiną mąki.
Podawać z kaszą gryczaną i sałatką dowolną lub z ziemniakami.