jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Kaczka pieczona w piekarnkiu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kaczki upieczone w piekarniku można przygotować we własnym sosie i pokroić na porcję odpowiednie dla każdego.

Kaczka pieczona w piekarnkiu

Składniki:

Kaczka pieczona w piekarnkiu

 

  • pierś z kaczki 500 g
  • majeranek 1 łyżeczka
  • rozmaryn 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej sojowy 2-3 łyżki
  • mąka 1 łyżeczka
  • śmietana 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona w piekarnkiu
Mięso z kaczki, czyli u mnie pierś umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso na wierzchu czyli skórkę ponacinać, natrzeć solą i pieprzem, posypać rozmarynem, majerankiem, pokroić olejem sojowym. Włożyć na 30 minut do lodówki, wyjąć i włożyć do naczynia żaroodpornego skórką do góry.

Piec około 60 minut jeżeli kacza jest swojskiego chowu bo jest twardsza. Polewać wytworzonym sosem, upieczoną pokroić na plastry i z tego co się wytopiło przygotować sos. Zagęścić śmietaną z odrobiną mąki.

Podawać z kaszą gryczaną i sałatką dowolną lub z ziemniakami.