Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kaczka pieczona w pomarańczowej glazurze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kaczka i pomarańcze to bardzo udane połączenie - u mnie kaczka nabiera charakteru spryskana glazurą pomarańczową, która nadaje jej nie tylko piękny wygląd ale i wyśmienity smak, polecam na co dzień i od święta.

Kaczka pieczona w pomarańczowej glazurze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka pieczona w pomarańczowej glazurze

 

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona w pomarańczowej glazurze
Kaczkę myjemy, osuszamy. Ostrym nożem nacinamy skórkę w kratkę na piersiach, ale tak aby nie przeciąć mięsa. Kaczkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, tymiankiem i skórką pomarańczową – odstawiamy na minimum 1 godzinę aby mięso się zamarynowało (a najlepiej zostawić je na noc).

W rondelku mieszamy ze sobą ocet balsamiczny, miód i sok z pomarańczy i gotujemy 5 minut. Zamarynowaną kaczkę przenosimy do naczynia żaroodpornego, do środka wkładamy pomarańcze przekrojone na pół, nogi kaczki lekko związujemy sznurkiem.

Kaczkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 75 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię a kaczkę smarujemy przygotowaną wcześniej glazurą pieczemy 15 minut, po czym kaczkę wyjmujemy i jeszcze raz za pomocą pędzelka smarujemy glazurą. Pieczemy kolejne 15 minut.

Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, aby mięso odpoczęło a soki równomiernie się w niej rozłożyły. Powstały w trakcie pieczenia sos przelewamy na patelnie i odparowujemy go na dużym ogniu aż odparuje 1/3 objętości.

Kaczkę serwujemy z powstałym sosem i np. kluskami ziemniaczanymi lub ziemniakami z wody.

Smacznego.
Kaczka pieczona w pomarańczowej glazurze
Kaczkę myjemy, osuszamy. Ostrym nożem nacinamy skórkę w kratkę na piersiach, ale tak aby nie przeciąć mięsa. Kaczkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, tymiankiem i skórką pomarańczową
Kaczka pieczona w pomarańczowej glazurze
W rondelku mieszamy ze sobą ocet balsamiczny, miód i sok z pomarańczy i gotujemy 5 minut.
Kaczka pieczona w pomarańczowej glazurze
Zamarynowaną kaczkę przenosimy do naczynia żaroodpornego, do środka wkładamy pomarańcze przekrojone na pół, nogi kaczki lekko związujemy sznurkiem. Kaczkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 75 minut.
Kaczka pieczona w pomarańczowej glazurze
Po tym czasie zdejmujemy folię a kaczkę smarujemy przygotowaną wcześniej glazurą pieczemy 15 minut, po czym kaczkę wyjmujemy i jeszcze raz za pomocą pędzelka smarujemy glazurą. Pieczemy kolejne 15 minut.