Martynkaw

Martynkaw

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Kaczka pieczona z jabłkami(4)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kaczka pieczona z jabłkami, z nutą majerankową.

Kaczka pieczona z jabłkami(4)

Składniki:

Kaczka pieczona z jabłkami(4)

 

  • kaczka około 1,5-2 kg
  • łyzeczka jarzynki
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyzki majeranku

 

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona z jabłkami(4)
Kaczkę umyć, oczyścić środek. Natrzeć od środka i na zewnątrz jarzynką i majerankiem. Odstawić na 1-2 godz do lodówki. Obrać jabłka, podzielić na ćwiartki,nadziać kaczkę wypychając szczelnie środek, przesypywać majerankiem.Naciąć udka z obu stron, aby tłuszcz wypłynął. Piec kaczkę około 2 godzin, pół godziny przed końcem dodać cząstki jabłek obkładając ptaka z każdej strony. W prodiżu kaczka nie wymaga podlewania wytworzonym sosem, można tylko w ponownie pieczenia przekręcić na druga stronę.