Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kaczka w herbacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięso możemy podać na obiad, ale również cieniutko pokroić i przygotować z nim kanapki

Kaczka w herbacie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kaczka w herbacie

 

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 2 torebki herbaty earl grey
  • 3 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oleju
  • 3 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w herbacie
Jedną torebkę herbaty zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody. Musztardę łączymy z olejem, octem winnym, musztardą oraz herbatą wysypaną z drugiej torebki. Marynatą smarujemy dokładnie kacze piersi i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie piersi obsmażamy z każdej strony na rumiano, kładąc mięso najpierw od strony skóry. Gdy kaczka ładnie się podsmaży, wlewamy herbatę i dusimy na wolnym ogniu około 60 minut. Podajemy na obiad, lub przestudzoną na kanapki.
Kaczka w herbacie
Musztardę łączymy z olejem, octem winnym, musztardą oraz herbatą wysypaną z jednej torebki.
Kaczka w herbacie
Marynatą smarujemy dokładnie kacze piersi i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 8 godzin.

Tagi:

kaczka