Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kaczka w majeranku

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo prosty i smaczny sposób na kaczkę;)

Kaczka w majeranku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kaczka w majeranku

 

  • 4 udka z kaczki
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki bezglutenowej lub pszennej (ja uzyłam bezglutenowej)
  • ok 1 szklanki wody
  • 1-2 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • maggi (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Kaczka w majeranku
Udka z kaczki natrzeć solą i pieprzem oraz majerankiem. Na rozgrzanej patelni ułożyć udka tak by skóra była na dole, lekko je zrumienić. Zrumienione udką przełozyć do garnka żeliwnego lub innego naczynia. Zalać połową wody, ustawić mały ogień. Dusić mięso pod przykryciem , od czasu do czasu dolewać wodę. Gdy mieso będzie juz miękkie ( po ok 1 do 1,5 godziny ) odlać troche sosu, rozmieszać z mąką i wodą i wlać znowu do ranka. Gotować chwilę a potem doprawić jeszcze do smaku sola, pieprzem ,wodą z ogórków i ewentualnie maggi ( jeśli ktos lubi) . Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Smacznego:)
Kaczka w majeranku
Podczas duszenia mięsa podlewać w razie konieczności wodą i obracać na druga stronę
Kaczka w majeranku
Podawać z ziemniakami i kiszonymi ogórkami lub inną surówką

Tagi:

kaczka