Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Kaczka w pomarańczach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny sposób na pyszną ,soczystą kaczke.

Kaczka w pomarańczach

Składniki:

Kaczka w pomarańczach

 

  • kaczka ; nogi ,skrzydełka i pierś
  • 2 marchewki
  • 2 pomarańcze
  • przyprawa do drobiu po myśliwsku
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Kaczka w pomarańczach
Mięso nacieramy przyprawą do drobiu. Odstawiamy na 10 - 15 minut. W tym czasie obieramy marchewke i kroimy w plastry. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. W wysokim rondelku roztapiamy 3 łyżki margaryny i obsmażamy kaczkę. Przekładamy następnie do naczynia żaroodpornego ,obkładamy plastrami marchwi i cząstkami pomarańczy. Kostke rosołową rozpusczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naczynia. Zimne płatki margaryny układamy na kaczce. Pieczemy około 80 minut w temperaturze około 180 stopni C.