iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Kaczka w pomarańczach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kaczka przygotowana w ten sposób jest bardzo miękka, aromatyczna w smaku. Moja rodzina najchętniej zajada się kaczką przygotowaną właśnie w ten sposób.

Kaczka w pomarańczach

Składniki:

Kaczka w pomarańczach

 

  • 1 średnia kaczka,
  • 1 kg pomarańczy,
  • 1/2 kostki masła,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • łyżka miodu,
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej.

Sposób przygotowania:

Kaczka w pomarańczach

ETAP 1:

Kaczkę nacieramy solą i odstawiamy. W tym czasie z połowy pomarańczy wyciskamy sok, resztę odkładamy. Sok mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, olejem, octem winnym, miodem oraz obydwoma paprykami. Kaczkę przekładamy do worka foliowego i zalewamy marynatą, smarujemy też wnętrze kaczki. Zostawiamy na całą noc.

Następnego dnia układamy kaczkę w naczyniu żaroodpornym. Resztę pomarańczy obieramy i kroimy na małe kawałki.

Kaczkę faszerujemy całą cebulą, masłem, pokrojonymi pomarańczami. Wlewamy do naczynia 2 szklanki wody.

Pieczemy przez 2 godziny w temp. 160 stopni. Podczas pieczenia polewamy powstałym sokiem. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy do zarumienienia.