Sposób przygotowania:
Kaczka w pomarańczachETAP 1:
Kaczkę nacieramy solą i odstawiamy. W tym czasie z połowy pomarańczy wyciskamy sok, resztę odkładamy. Sok mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, olejem, octem winnym, miodem oraz obydwoma paprykami. Kaczkę przekładamy do worka foliowego i zalewamy marynatą, smarujemy też wnętrze kaczki. Zostawiamy na całą noc.
Następnego dnia układamy kaczkę w naczyniu żaroodpornym. Resztę pomarańczy obieramy i kroimy na małe kawałki.
Kaczkę faszerujemy całą cebulą, masłem, pokrojonymi pomarańczami. Wlewamy do naczynia 2 szklanki wody.
Pieczemy przez 2 godziny w temp. 160 stopni. Podczas pieczenia polewamy powstałym sokiem. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy do zarumienienia.
SylaUla