BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Piersi kacze z marynaty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam smaczne, kruche i delikatne mięso z kaczki. Tak przygotowywane piesi z kaczki pamiętam z mojego rodzinnego domu, gdy przygotowywał je mój nieżyjący tata.

Piersi kacze z marynaty

Składniki:

Piersi kacze z marynaty

 

  • Pierś z kaczki 2 szt,
  • Marynata;
  • olej 4 - 5 łyżek,
  • musztarda francuska 2 łyżki pełne,
  • sól i pieprz,
  • miód płynny 1 łyżka,
  • cynamon 1/2 łyżeczki,
  • olej 1 - 2 łyżki do podsmażenia,

Sposób przygotowania:

Piersi kacze z marynaty
Z musztardy francuskiej, soli, pieprzu, miodu, cynamonu oraz oleju zrobić marynatę.

Oczyszczone, umyte i osuszone piersi kaczki natrzeć dokładnie marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na około 1,5 - 2 godzin. Następnie piersi wyjąć włożyć na rozgrzany olej skórką do dołu i piec na małym ogniu około 10 - 15 minut z każdej strony. Po tym czasie piersi wyjąc a następnie pokroić w plastry dosyć grube. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub do brytfanki i piec w nagrzanym w temperaturze 170 - 180 stopni do miękkości mięsa.

Mieso polewać sosem wytworzonym podczas pieczenia.