Sposób przygotowania:
Kaczka w sosie ananasowym
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć kaczkę i posmarować przyprawami: pieprzem białym i solą oraz pokropić olejem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i położyć do niego kaczkę. Sok ananasowy i białe wino oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny wymieszać dokładnie. Gotowym sosem polać kaczkę i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 minut. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać do z dwoma łyżeczkami mąki i z 1./4 szklanki wody przegotowanej. Składniki bardzo dobrze wymieszać. Plasterki ananasa z puszki dokładnie odcedzić i pokroić go na kostkę, a następnie dodać do wymieszanego sosu. Wymieszany sok z ananasem chwile podgotować. Mięso polać sosem i posypać skórką startą na tarce z połówki cytryny/