Sposób przygotowania:
Filet z kaczki w czerwonym sosie curry
Filety z kaczki myjemy, osuszamy i w każdym nacinamy skórę. Filet bardzo mocno solimy i odstawiamy na bok (najlepiej na minimum godzinę). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek. Do podsmażonej cebuli dodajemy pastę curry i smażymy ją 1 minutę. Po tym czasie na patelnie wlewamy mleko kokosowe, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 minut. Filety wycieramy z nadmiaru soli ręcznikiem papierowym. Patelnie mocno rozgrzewamy i smażymy filety skórą do dołu około 5-7 minut, po czym przekręcamy ją i smażymy od 4-7 minut w zależności od stopnia wysmażenia. Usmażony filet przekładamy na deskę do krojenia i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie do sosu dodajmy cukier, sos rybny, pokrojoną w paski paprykę i sok z limonki-gotujemy 5 minut. Jeśli jest taka potrzeba sos doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Filet z kaczki kroimy w plasterki. Na talerz wlewamy porcję sosu, na to układamy pokrojony filet – możemy posypać świeżą kolendrą lub dymką. Pokrojony filet można również na 1 minutę włożyć do sosu, ja jednak lubię jej chrupiącą skórkę, dlatego filet układam bezpośrednio na sosie. Serwujemy od razu razem z jaśminowym ryżem ugotowanym na sypko.