Sposób przygotowania:
Kaczka z czerwoną kapustą
Kaczkę umyć wewnątrz i po wierzchu,osuszyć ściereczką.Środek kaczki natrzeć solą wymieszaną z pieprzem.Jabłka obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić na cienkie plasterki.Usunąć nasady ogonków fig i pokroić w drobną kostkę.Pokrojone jabłka i figi wymieszć z curry,pozostałą solą i pieprzem.Kaczkę napełnić owocowym farszem i masłem pokrojonym w cienkie płatki.Otwór w brzuchu zaszyć mocną nitką.Udka i skrzydełka przymocować tak,żeby przylegały do tułowia.Piekarnik nagrzać do temp.220 st C.W dużej brytfannie rozgrzać olej i przyrumienić na nim kaczkę ze wszystkich stron.Zrumienioną kaczkę ułożyć w brytfannie grzbietem do góry,piec w piekarniku ok.40 min.Kaczkę przewrócić na drugą stronę,dolać 1 filiżankę gorącej wody i piec kaczkę jeszcze 1 godz.W czasie pieczenia polewać kaczkę sosem z brytfanny.W razie potrzeby,podlać gorącą wodą.Odpowiednim dodatkiem są:duszona czerwona kapusta,ziemniaki z wody i mus jabłkowy doprawiony niewielką ilością białego wina i soku cytrynowego.