irasek111

irasek111

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Kaczka z czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świąteczna Kaczka z czerwoną kapustą Czas przygotowania: 2 godzin Czas pieczenia: 2 godzin Ilość porcji: 8

Kaczka z czerwoną kapustą

Składniki:

Kaczka z czerwoną kapustą

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z czerwoną kapustą
Kaczkę umyć wewnątrz i po wierzchu,osuszyć ściereczką.Środek kaczki natrzeć solą wymieszaną z pieprzem.Jabłka obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić na cienkie plasterki.Usunąć nasady ogonków fig i pokroić w drobną kostkę.Pokrojone jabłka i figi wymieszć z curry,pozostałą solą i pieprzem.Kaczkę napełnić owocowym farszem i masłem pokrojonym w cienkie płatki.Otwór w brzuchu zaszyć mocną nitką.Udka i skrzydełka przymocować tak,żeby przylegały do tułowia.Piekarnik nagrzać do temp.220 st C.W dużej brytfannie rozgrzać olej i przyrumienić na nim kaczkę ze wszystkich stron.Zrumienioną kaczkę ułożyć w brytfannie grzbietem do góry,piec w piekarniku ok.40 min.Kaczkę przewrócić na drugą stronę,dolać 1 filiżankę gorącej wody i piec kaczkę jeszcze 1 godz.W czasie pieczenia polewać kaczkę sosem z brytfanny.W razie potrzeby,podlać gorącą wodą.Odpowiednim dodatkiem są:duszona czerwona kapusta,ziemniaki z wody i mus jabłkowy doprawiony niewielką ilością białego wina i soku cytrynowego.