Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Kaczka z jabłkami i pomarańczą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Moja wariacja na temat kaczki z jabłkami!Sprawdziłam - dobra!

Kaczka z jabłkami i pomarańczą

Składniki:

Kaczka z jabłkami i pomarańczą

 

  • 1 kaczka francuska o wadze ok. 2-2,5kg
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • 1 duża pomarańcza
  • olej
  • przyprawy: vegeta. pieprz, majeranek
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kaczka z jabłkami i pomarańczą
Kaczkę dokładnie oczyścić.Natrzeć vegetą, pieprzem i majerankiem.Zawinąć w folie spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomarańczę obrać, każdą cząstkę pokroić w paski. Dodać do jabłek, wsypać płaską łyżkę cukru i odrobinę soli. Wymieszać i włożyć farsz do tuszki. Zaszyć szyjkę i brzuszek. Brytfannę natłuścić olejem, lekko zagrzać i włożyc tuszkę. Obłożyć wiórkami masła i piec, często polewając wytworzonym sosem. Piec ok. 2 godz.(1 godzina na 1kg mięsa) w temp. 180-190*C.. SMACZNEGO!