Sposób przygotowania:
Kaczuszka z jabłkami i pomarańczami
Kaczkę sprawiamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oliwę, sól, pieprz i majeranek mieszamy razem i nacieramy kaczkę w środku i na wierzchu. Odstawiamy do lodówki na noc. Jabłka kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Pomarańcze obieramy ze skórki, miąższ oddzielamy od błonek, sok wyciskamy do jabłek, cząstki miąższu również. Dodajemy cynamon, majeranek i mieszamy. Nadziewamy kaczkę, zszywamy, żeby farsz nie wypłynął. Gotową do pieczenia kaczuchę wkładamy w rękaw do pieczenia, wrzucamy obraną i pokrojoną w ćwiartki pomarańczę, zawiązujemy szczelnie i pieczemy w temp 180*C ok 1 godz. W zależności od wago ptaka. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, pozbywamy się rękawa i wstawiamy kaczkę do zrumienienia na ok 10 min.
bajaderka28
Editha
Pomarańcze wkładamy wraz z jabłkami do środka kaczki, i 1 dajemy do worka, żeby powstał sosik.
Ewita
Editha
:)