Sposób przygotowania:
Kaczka z jabłkami II
Ucinamy szyjkę i końce skrzydeł, nacieramy mięso solą i majerankiem i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.Kroimy drobno słodkie jabłka , faszerujemy nimi kaczkę i zszywamy ją.Polewamy tłuszczem i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 200*C od czasu do czasu polewamy sosem z pieczenia.Pod koniec pieczenia smarujemy miodem.Kwaśne jabłka kroimy na połowy, wydrążamy i nacinamy ozdobnie brzegi tak by przypominały koła zębate.Dusimy jabłka w winie do miękkości.Jabłka dekorujemy nakładając do nich żurawinę. Wino w którym dusiły się jabłka dolewamy do sosu z kaczki.Kaczkę podajemy z pieczonymi ziemniakami, surówką i białym winem obłożoną jabłkami z żurawiną. Sos podajemy osobno. Smacznego!