Sposób przygotowania:
Kaczka z wiśniami
Kaczkę umyć,osuszyć i podzielić na porcje.Porcje mięsa natrzeć sokiem wyciśniętym z cytryny,solą i świeżo zmielonym pieprzem.Pojemnik z mięsem zafoliować i wstawić na ok. godzinę do chłodziarki .Usmażyć na rumiano na oliwie i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Wlać połowę wina , przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.Piec tak długo aż mięsko będzie miękkie. W czasie pieczenia mięso kilka razy przewrócić na drugą stronę.Wiśnie przełożyć do garnka i wlać resztę wina.Postawić na ogień i ugotować (jeśli mamy mrożone), a jeżeli mamy ze słoika to wystarczy chwilę gotować ,aż wino odparuje.Upieczone mięso wyjąć , a sos przelać do wiśni. Zagotować i zagęścić sos mączką ziemniaczana wymieszaną z odrobiną wodą.Kaczkę podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.