zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Kaczuszki wielkanocne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo proste w wykonaniu ciasteczka na cieście francuskim z owocami. Cieszą oko a wkład pracy nie jest duży.

Kaczuszki wielkanocne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kaczuszki wielkanocne

 

  • brzoskwinie w puszce 400g
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kaczuszki wielkanocne
Nagrzewamy piekarnik. Rozwijamy ciasto i wałkujemy je. Użyłam foremki do jajka sadzonego, oczka wycięłam słomką do napojów. Wycinamy kaczuszki z ciasta, robimī oczka, smarujemy roztrzepanym jajkiem, lekko nacinamy brzegi na brzuszkach, układamy cząstki brzoskwiń - ósemki lub cieńsze - i posypujemy cukrem pudrem aby ładnie się zrumieniły. Pieczemy w 180 stopniach do zezłocenia.
Kaczuszki wielkanocne
Wycinamy z ciasta kształt kaczuszki i wycinamy oczka słomką
Kaczuszki wielkanocne
Smarujemy jajkiem i nacinamy brzegi i układamy owoce