anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Muffinki z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ekspresowe muffinki z brzoskwiniami. W cieście nie ma jajek, więc można je podać na podwieczorek dla uczulonych na nie.

Muffinki z brzoskwiniami            Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki z brzoskwiniami

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z brzoskwiniami
Przesiej przez gęste sitko obie mąki wymieszane z sodą oczyszczoną. Dodaj cukier puder i szczyptę soli. Do mieszanki suchych składników wlej mleko, olej, jogurt i ekstrakt waniliowy. Połącz wszystkie składniki łyżką, nie musisz robić tego zbyt starannie, w cieście mogą zostać grudki. Papilotki napełnij ciastem do 3/4 ich objętości. Brzoskwinię umyj, usuń pestkę i pokrój na cienkie plasterki. Na wierzchu każdej muffinki ułóż po 2 plasterki. Formę z ciastkami wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Muffinki zostaw w formie około 10 minut, a następnie wyłóż na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. *brzoskwinie następnym razem pokroję na grubsze plasterki lub dodam ich więcej.
Muffinki z brzoskwiniami
Na wierzchu każdej muffinki ułóż po 2 plasterki brzoskwini.
Muffinki z brzoskwiniami
W cieście nie ma jajek, więc są dobrym deserem dla uchulonych na nie.