Sposób przygotowania:
Kaczy klops z jajkiem i brukselkąPrzygotowanie składników:
Kaszę gotować 12 minut we wrzącej wodzie. Brukselki zalać wodą, wstawić na ogień i gotować 7 minut od momentu zagotowania wody. 4 jajka ugotować na twardo, 2 zostawić surowe.
Przygotowanie masy:
Udka i kaczą wątróbkę gotować przez godzinę, wystudzić. Z mięsa usunąć kości (skórkę zostawić).
Mięso, wątróbkę i skórki z kaczki drobniutko pokroić i przełożyć do miski.
Wsypać wszystkie przyprawy, wbić 2 surowe jaja, dodać kaszę, majonez oraz musztardę. Ręcznie zagnieść na gładką masę (ugniatać mocno przez około 5 minut).
Nadziewanie pieczeni:
Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć połowę masy mięsnej i dokładnie wygładzić. Po środku pieczeni ułożyć jajka, a po bokach-brukselkę.
Pieczenie klopsu:
Ułożyć pozostałą masę, wygładzić. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!