Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Kaczy klops z jajkiem i brukselką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała pieczeń z kaczki, która po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje za sprawą dodatku brukselki i jajka. Smaczna na ciepło polana sosem i na zimno jako domowa wędlina. Polecam!

Kaczy klops z jajkiem i brukselką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kaczy klops z jajkiem i brukselką

 

  • 4 udka z kaczki
  • 0,5 kg wątróbki z kaczki
  • 1 saszetka kaszy jaglanej (100 g)
  • 14 brukselek
  • 6 jaj
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego

Sposób przygotowania:

Kaczy klops z jajkiem i brukselką

Przygotowanie składników:

Kaczy klops z jajkiem i brukselką
Ugotowana kasza jaglana i brukselki do klopsu z kaczki

Kaszę gotować 12 minut we wrzącej wodzie. Brukselki zalać wodą, wstawić na ogień i gotować 7 minut od momentu zagotowania wody. 4 jajka ugotować na twardo, 2 zostawić surowe.

Przygotowanie masy:

Kaczy klops z jajkiem i brukselką
Masa mięsna z kaczych udek i wątróbek na klops

Udka i kaczą wątróbkę gotować przez godzinę, wystudzić. Z mięsa usunąć kości (skórkę zostawić).

Mięso, wątróbkę i skórki z kaczki drobniutko pokroić i przełożyć do miski.

Wsypać wszystkie przyprawy, wbić 2 surowe jaja, dodać kaszę, majonez oraz musztardę. Ręcznie zagnieść na gładką masę (ugniatać mocno przez około 5 minut).

Nadziewanie pieczeni:

Kaczy klops z jajkiem i brukselką
Jajka i brukselka wyłożone na pieczeni będą ładnie wyglądać w przekroju

Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć połowę masy mięsnej i dokładnie wygładzić. Po środku pieczeni ułożyć jajka, a po bokach-brukselkę.

Pieczenie klopsu:

Kaczy klops z jajkiem i brukselką
Kaczy klops z jajkiem i brukselką przed upieczeniem

Ułożyć pozostałą masę, wygładzić. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!