Sposób przygotowania:
Boczek z praski/szynkowaraBoczek:
Kawałek boczku umyć i osuszyć, a następnie przekroić na dwie równe części.
Mięso porządnie natrzeć zwykłą solą oraz solą peklową.
Tak przygotowany boczek przełożyć do pudełka, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie dokładnie natrzeć przyprawami.
Szynkowar:
Boczek włożyć do praski wysłanej specjalną folią: pierwszy płat skórą do dołu, równomiernie posypać go żelatyną i przykryć drugim kawałkiem - włożonym skórą do góry.
Praskę/szynkowar szczelnie i ponowne wstawić do lodówki na 48 godzin.
Gotowanie i po ugotowaniu:
Dno dużego garnka wysłać ręcznikiem albo ścierką i zagotować w nim wodę.
We wrzątku umieścić praskę/szynkowar.
(Woda nie może osiągać więcej niż 1 cm od brzegu praski.)
Całość należy gotować 60 minut pod przykryciem.
(Temperatura powinna przekraczać 90 stopni.)
Po tym czasie praskę/szynkowar wyjąć z wody i nie otwierać!
Całość pozostawić do ostudzenia i najlepiej schłodzić w lodówce przez około 10 h lub całą noc.
Ostudzony boczek wyjąć z praski odwrócając ją dnem do góry.
SylaUla
gusia1000