Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1017]

Boczek z praski/szynkowara

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis jest bardzo łatwy, a boczek rewelacyjny w smaku. Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję.

Boczek z praski/szynkowara Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek z praski/szynkowara

Szynkowar o pojemności 900g:

  • 850g boczku wieprzowego ze skórą
  • 7g soli
  • 7g peklosoli

Przyprawy:

  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek jałowca
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku (słodkiej)
  • 1 szczypta tymianku (solidna)
  • 1 szczypta pieprzu naturalnego (solidna)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Boczek z praski/szynkowara

Boczek:

Boczek z praski/szynkowara
Ziarna jałowca podusić, a czosnek drobno posiekać.

Kawałek boczku umyć i osuszyć, a następnie przekroić na dwie równe części.

Mięso porządnie natrzeć zwykłą solą oraz solą peklową.

Tak przygotowany boczek przełożyć do pudełka, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.

Po tym czasie dokładnie natrzeć przyprawami.

Szynkowar:

Boczek z praski/szynkowara
Ja praskę wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - uprzednio rozciętym na dwie części.

Boczek włożyć do praski wysłanej specjalną folią: pierwszy płat skórą do dołu, równomiernie posypać go żelatyną i przykryć drugim kawałkiem - włożonym skórą do góry.

Praskę/szynkowar szczelnie i ponowne wstawić do lodówki na 48 godzin.

Gotowanie i po ugotowaniu:

Boczek z praski/szynkowara
Dla ułatwienia wyjmowania boczku - dno można polać wrzącą wodą

Dno dużego garnka wysłać ręcznikiem albo ścierką i zagotować w nim wodę.

We wrzątku umieścić praskę/szynkowar.
(Woda nie może osiągać więcej niż 1 cm od brzegu praski.)

Całość należy gotować 60 minut pod przykryciem.
(Temperatura powinna przekraczać 90 stopni.)

Po tym czasie praskę/szynkowar wyjąć z wody i nie otwierać!

Całość pozostawić do ostudzenia i najlepiej schłodzić w lodówce przez około 10 h lub całą noc.

Ostudzony boczek wyjąć z praski odwrócając ją dnem do góry.

Tagi:

boczek