jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kaczy smalec czyli nadwyżki tłuszczu z udkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeśli pieczemy więcej mięsa kaczego wytopi się sporo smacznego tłuszczu. Można go wykorzystać do przygotowania paprykowego smalcu z kaczym mięsem.

Kaczy smalec czyli nadwyżki tłuszczu z udkiem

Składniki:

Kaczy smalec czyli nadwyżki tłuszczu z udkiem

 

  • 1 upieczona noga kaczki
  • tłuszcz z 5 nóżek kaczych
  • 1 czerwona papryka
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczy smalec czyli nadwyżki tłuszczu z udkiem
Obierz paprykę i pokrój ją drobno. Obierz mięso z kości i posiekaj mięso drobno. Wyłóż mięso do rondla. Zalej je tłuszczem kaczym, dodaj paprykę, szczyptę chilli i duś na bardzo małym ogniu do chwili, aż mięso i papryka będą bardzo miękkie, by mozna rozsmarować je na pieczywie. Dopraw do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym. Odstaw do zastygnięcia.

Tagi:

kaczka