Sposób przygotowania:
Eli confit z kaczki
Udka gęsi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Wszystkie przyprawy wymieszać,natrzeć udka ze wszystkich stron,ułożyć w pojemniku z przykrywką i włożyć do lodówki na całą dobę.Tłuszcz gęsi włożyć do dużego rondla i wytopić na średnim ogniu.Jeżeli po wytopieniu zostaną skwarki trzeba je wyłowić łyżką cedzakową.Udka wyjąć z lodówki,oczyścić z przypraw,włożyć do wytopionego smalcu i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.Po wyjęciu z tłuszczu,wyłożyć udka na blachę i zapiec chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,aż się zrumienią.Smacznego! Tak przyrządzone udka kacze rozpływają się w ustach.Ostudzony smalec po smażeniu wlewać do mniejszych pojemniczków i zamrozić.Można go używać do smarowania pieczywa (jest pyszny) lub do kapusty zasmażanej.
luna
eli_555
Są pyszne i rozpływają się w ustach.