eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1717]

Eli confit z kaczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne,rozpływające się w ustach mięsko kaczki.

Eli confit z kaczki

Składniki:

Eli confit z kaczki

 

  • 5 udek kaczych
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól do smaku

 

  • 2 kg tłuszczu z gęsi

Sposób przygotowania:

Eli confit z kaczki
Udka gęsi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Wszystkie przyprawy wymieszać,natrzeć udka ze wszystkich stron,ułożyć w pojemniku z przykrywką i włożyć do lodówki na całą dobę.Tłuszcz gęsi włożyć do dużego rondla i wytopić na średnim ogniu.Jeżeli po wytopieniu zostaną skwarki trzeba je wyłowić łyżką cedzakową.Udka wyjąć z lodówki,oczyścić z przypraw,włożyć do wytopionego smalcu i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.Po wyjęciu z tłuszczu,wyłożyć udka na blachę i zapiec chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,aż się zrumienią.Smacznego! Tak przyrządzone udka kacze rozpływają się w ustach.Ostudzony smalec po smażeniu wlewać do mniejszych pojemniczków i zamrozić.Można go używać do smarowania pieczywa (jest pyszny) lub do kapusty zasmażanej.

Tagi:

przyprawy