Sposób przygotowania:
Kadaifi z Joanniny
Blachę smarujemy masłem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy tak, by powstało kilka cieniutkich płatów, o powierzchni blachy. Na dno blachy kładziemy pierwszy płat ciasta, posypujemy orzechami (można użyć też innych rodzajów orzechów wg uznania). Układamy tym sposobem kilka warstw, na wierzchu powinien być placek ciasta. Polać roztopionym masłem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 30-40 minut. W tym czasie przygotowujemy syrop do polania. Zagotować w garnku wodę z cukrem, cytryną i cynamonem. Gotować 5-10min. Do zgęstnienia. Ciasto tuż po upieczeniu zalewamy ciepłym syropem. Przykryć ściereczka i odstawić co najmniej na 30min, żeby syrop się wchłonął. Z doświadczenia wiem, że czym dłużej ciasto poleży tym jest smaczniejsze ;)