evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Kafirowy gulasz wołowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Liście kafiru wydzielają cudowny cytrynowy aromat i nadają potrawom efekt świeżości. Wzbogacają smak dań z drobiu, ryb i owoców morza. Ja postanowiłam dodać je do gulaszu i był to bardzo dobry wybór :)

Kafirowy gulasz wołowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kafirowy gulasz wołowy

 

  • 500g udżca wołowego
  • 5-6 kapeluszy grzybów boczniaków
  • 1 mała cebula
  • 4 suszone listki kafiru
  • pół szkalanki wina czerwonego półwytrawnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki
  • Przyprawy wg.uznania:
  • sól morska , papryka czerwona w proszku,pieprz czosnkowy

Sposób przygotowania:

Kafirowy gulasz wołowy
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Boczniaki w paseczki a cebule drobno posiekać. Do szybkowara dodać olej,rozgrzać i wrzucić mięso. Posypać solą i pieprzem czosnkowym. Mięso przesmażyć mieszając do odparowania wody.Wlać wino i nadal smażyć do odparowania wina. Wrzucić grzyby wraz z cebulą,przemieszać ,wsypać paprykę i chwilę przesmażyć mieszając. Całość zalać przegotowaną wodą do wysokości mięsa.Dodać mąkę i energicznie wymieszać.Wrzucic listki kafiru i zamknąć szybkowar. Ustawić na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyć ogień minimalnie i "szybkowarować" 20 minut Zdjąć szybkowar z ognia,odparować parę. Jak już puści blokada można otworzyc i podawać np. z kaszą i ulubiona surówką. Smacznego :)
Kafirowy gulasz wołowy
Etap 1 tutaj na zdjęciu widzimy etapy przygotowania