JaNiezbędny

JaNiezbędny

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Gulasz wołowy - wolnowar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosty przepis na pyszny gulasz wołowy

Gulasz wołowy - wolnowar

Składniki:

Gulasz wołowy - wolnowar

 

  • 1 kg pokrojonego w 2cm kostkę mięsa wołowego na gulasz (np. łopatka)
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzy ziarnistego
  • 1-2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 posiekana cebula
  • 1 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 3 obrane i pokrojone w kostkę kartofle
  • 4 pokrojone dość grubo marchewki
  • 1 łodyga pokrojonego selera naciowego

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy - wolnowar
Umieść mięso w wolnowarze. W małej miseczce połącz razem mąkę, sól i pieprz. Pokryj tym mięso i wymieszaj. Dodaj czosnek, liść laurowy, paprykę, sos Worcestershire, cebulę, bulion wołowy, kartofle, marchewki i seler. Całość lekko wymieszaj. Przykryj wolnowar pokrywką, ustaw na LOW i poczekaj 8 do 10 godzin (możesz też ustawić na HIGH - wtedy czekaj 4 do 6 godzin). Polecam tylko oryginalny sos Worcestershire firmy Lea & Perrins (unikaj podróbek), można go kupić w hipermarketach za ok. 10PLN (jest także doskonałym dodatkiem do innych potraw).