SUPERPRZEPIS

Gulasz wołowy z warzywami

  • 3
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Gulasz wołowy z warzywami Więcej zdjęć (3)

Klasyczny gulasz wołowy w trochę lżejszej wersji, bo ze sporą ilością warzyw. Świetnie smakuje z kaszą, ziemniakami lub kromką chleba.

Składniki:

Gulasz wołowy z warzywami

 

  • wołowina bez kości - ½ kg
  • marchewka - 1 szt.
  • seler - ¼ szt.
  • mrożony groszek - 1 szk.
  • pomidory bez skórki - 1 puszka
  • duża cebula - 1 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • oliwa – 2 łyżki
  • wędzona słodka papryka w proszku - 2 łyżeczki
  • mielona ostra papryka - do smaku
  • kminek – ½ łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • bulion - 1 l
  • świeży majeranek do podania

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z warzywami
Posiekaną w drobną kostkę cebulę smażę na rozgrzanym oleju, dodaj mięso pokrojone w grubą kostkę. Do obsmażonego mięsa dolewam odrobiną bulionu i duszę pod przykryciem 15 minut.Dodaję pokrojoną marchewkę, seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Dolewam kolejną porcję bulionu, aby mięso było nim przykryte i duszę około 45 minut.Gdy już mięso lekko zmięknie dodaję pomidory z puszki oraz jeśli to konieczne dolewam bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji gulaszu. Całość gotuję na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na 3-5 minut przed końcem gotowania dodaję mrożony groszek. Mieszam i zdejmuję garnek z ognia, doprawiam do smaku pieprzem, solą, wędzoną słodką papryką w proszku, odrobiną ostrej papryki. Gulasz podaję posypany świeżym majerankiem.
Gulasz wołowy z warzywami
Mięso wołowe pokrojone w dość dużą kostkę.
Gulasz wołowy z warzywami
Do obsmażonego mięsa dolewam odrobiną bulionu i duszę pod przykryciem 15 minut.