Sposób przygotowania:
Sernik z masą kajmakową i kakao
CIASTO: Na stolnicę wyłożyć szklankę mąki, dodać masło i posiekać nożem. Dodać ok. 1/3 szklanki cukru pudru, sól i 2 żółtka i wyrobić ciasto. Wyłożyć go na tortownicę. Piec ok. 20 minut w 180 st. MASA: żółtka z jajek utrzeć z pozostałością cukru pudru. Dodawać na przemian ser, roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, 1/3 szklanki mąki i cukier wanilinowy. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać masę kajmakową i kakao, a do drugiej 1,5 łyżki mąki. Na koniec ubić pianę, podzielić na dwie części i dodać do mas. Wyciągnąć spód z piekarnika. Dawać naprzemiennie na środek placka po 2 łyżki każdej z mas, aż utworzą się paski jak w zebrze. Piec jeszcze ok. 70 minut. Po upieczeniu udekorować.