slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 959]

Kajmakowy sernik na zimno z pianką cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny, delikatny i słodziutki serniczek z pianką kawową. Sernik kajmakowy idealnie pasuje do kawy czy herbaty.

Kajmakowy sernik na zimno z pianką cappuccino

Składniki:

Kajmakowy sernik na zimno z pianką cappuccino

 

  • 500 g serka twarogowego
  • 400 g masy kajmakowej
  • 14 szt herbatników
  • 14 szt biszkoptów podłużnych
  • 3 łyżki żelatyny
  • 300 ml śmietany 30% mocno schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kawy cappuccino
  • składniki na blaszkę 23x23

Sposób przygotowania:

Kajmakowy sernik na zimno z pianką cappuccino
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy herbatniki.

Rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w 1/4 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Serek przekładamy do miski, dodajemy do niego kajmak i dokładnie mieszamy, aż obie masy się połączą. Następnie wlewamy żelatynę do masy i mieszamy. Masę sernikową przekładamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy na wierzchu biszkopty. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut.

Rozpuszczamy 1 łyżkę żelatyny w 4 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy kawę i dokładnie mieszamy. Przestudzoną żelatynę dodajemy do śmietany i mieszamy dokładnie. Wykładamy śmietanę na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.

Dodatkowo posypałam górę ciasta posypką kakaową.