Sposób przygotowania:
Kakaowa babka wg loli
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę. Po chwili rodzynki dokładnie odcedzamy. Do rondelka wlewamy około 5-6 łyżek wody. Do tego dodajemy cukier, kakao oraz rozdrobnione za pomocą noża masło. Całość zagotować, dobrze mieszając. Po ugotowaniu masę tą przestudzić. W następnej kolejności dodajemy do tego spirytus. Całość bardzo dobrze wymieszać. Pół szklanki z tej masy odlewamy, a do pozostałej części dodajemy wymieszaną ze sobą mąkę oraz proszek do pieczenia. Po chwili wbijamy do tego również żółtka oraz ubite na sztywną pianę białka. Do tego dodajemy także wcześniej sparzone i odcedzone rodzynki. Do formy, którą najpierw musimy nasmarować tłuszczem wlewamy zrobioną masę. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 50- 60 minut. Po upieczeniu babkę dajemy do ostudzenia, a następnie polewamy wcześniej odlaną masą. Smacznego!