gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna drożdżówka z kakao posypana słodką kruszonką. Idealna do szklanki zimnego mleka lub ciepłej herbaty.

Ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką

Składniki:

Ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką

Ciasto

Kakao

  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki cukru.

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką
Drożdże rozkruszamy. Dodajemy mleko i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

Nastepnie dodajemy jajka, herbatę, cukier i mąkę.

Masło rozpuszamy, ostudzamy i dodajemy do ciasta. Zgniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ostawiamy na 1 godzinę.

Maslo lekko rozpuszamy. Dodajemy kakao i cukier. Mieszamy.

Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, kruszonka m być sypka.

Do ciasta dodajemy kakao, lekko mieszamy tak aby za mocno się nie połaczyło. Ciasto drożdżowe wykładamy na dużą blaszkę 25 x 36 wysmarowaną masłem i posypaną maką. Posypujemy kruszonką.

Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

Smacznego