kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kakaowe - białe babeczki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i małe babeczki z rabarbarem. Jest to szybki przepis i bez użycia miksera. Polecam.

Kakaowe - białe babeczki z rabarbarem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe - białe babeczki z rabarbarem

 

  • 1 szklanka mąki + 1 łyżeczka z czubkiem
  • 1 /4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki z dużym czubkiem margaryny
  • 1 łyżeczka z czubkiem gorzkiego kakao
  • 1 łodyga rabarbaru

Sposób przygotowania:

Kakaowe - białe babeczki z rabarbarem
Rabarbar czyścimy i kroimy na bardzo drobno, myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. Margarynę rozpuszczamy na patelni i studzimy. 

W międzyczasie przygotowujemy ciasto : do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy cukier. Wlewamy mleko i przestudzoną margarynę, energicznie mieszamy łyżką. 

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę i ponownie mieszamy. 

Ciasto białe przekładamy do silikonowych foremek, a na nie wkładamy ciemne ciasto i delikatnie mieszamy np. małą szpatułką. 

Na wierzch kładziemy pokrojony rabarbar i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 
Kakaowe - białe babeczki z rabarbarem
Na patelni rozpuszczamy margarynę i studzimy.
Kakaowe - białe babeczki z rabarbarem
Do połowy jasnego ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
Kakaowe - białe babeczki z rabarbarem
Przygotowane ciasta przekładamy do silikonowych foremek.
Kakaowe - białe babeczki z rabarbarem
Na ciasto w foremkach układamy pokrojony rabarbar.