Sposób przygotowania:
Kakaowe kruche rogaliki z czekoladą i migdałamiETAP 1:
Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy je nożem wraz z resztą składników. Zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto dzielimy na 3 porcje i kolejno rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką tak, aby powstały okrągłe placki jak pizza. Każdy placek kroimy na 8 kawałków jak na zdjęciu.
ETAP 2:
Czekoladę siekamy.
ETAP 3:
Każdy kawałek ciasta lekko rozciągamy.
Na każdy kawałek ciasta wykładamy porcję czekolady i płatków migdałowych.
ETAP 4:
Zlepiamy rogaliki, chwytając każdy kawałek ciasta za szerszy brzeg.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, pieczemy 30 minut.
Po ostudzeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem.