Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kakaowe kruche rogaliki z czekoladą i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do niedzielnej kawy przygotowałam kruche rogaliki z dodatkiem kakao nadziane gorzką czekoladą i migdałami. Takie rogaliki świetnie smakują na ciepło, kiedy to wylewa się z nich roztopiona czekolada, ale pyszne są także po ostygnięciu.

Kakaowe kruche rogaliki z czekoladą i migdałami

Składniki:

Kakaowe kruche rogaliki z czekoladą i migdałami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania stolnicy
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru + cukier puder do oprószenia rogalików
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 150 g czekolady - gorzkiej lub mlecznej
  • 100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Kakaowe kruche rogaliki z czekoladą i migdałami

ETAP 1:

Kakaowe kruche rogaliki z czekoladą i migdałami
Zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na stolnicy

Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy je nożem wraz z resztą składników. Zagniatamy ciasto.

Zagniecione ciasto dzielimy na 3 porcje i kolejno rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką tak, aby powstały okrągłe placki jak pizza. Każdy placek kroimy na 8 kawałków jak na zdjęciu.

ETAP 2:

Kakaowe kruche rogaliki z czekoladą i migdałami
Czekoladę (ja dałam gorzką) siekamy nożem

Czekoladę siekamy.

ETAP 3:

Kakaowe kruche rogaliki z czekoladą i migdałami
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję czekolady i migdałów

Każdy kawałek ciasta lekko rozciągamy.

Na każdy kawałek ciasta wykładamy porcję czekolady i płatków migdałowych.

ETAP 4:

Kakaowe kruche rogaliki z czekoladą i migdałami
Zlepiamy rogaliki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Zlepiamy rogaliki, chwytając każdy kawałek ciasta za szerszy brzeg.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, pieczemy 30 minut.

Po ostudzeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem.