Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kaszotto z grzybami, szczypiorkiem i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzyby leśne idealnie komponują się z kaszami, np. kaszą pęczak. Gdy dodamy do tego jeszcze boczek, szczypiorek i parmezan, otrzymamy naprawdę smaczne, a jednocześnie proste, jednogarnkowe danie.

Kaszotto z grzybami, szczypiorkiem i boczkiem

Składniki:

Kaszotto z grzybami, szczypiorkiem i boczkiem

 

  • 200 g kaszy pęczak
  • 300 g świeżych grzybów leśnych
  • 150 g boczku
  • 2 cebule
  • 0,7 l bulionu grzybowego
  • 0,2 l białego wytrawnego wina
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • kawałek parmezanu

Sposób przygotowania:

Kaszotto z grzybami, szczypiorkiem i boczkiem

ETAP 1:

Kaszotto z grzybami, szczypiorkiem i boczkiem
Na patelni smażymy boczek, a następnie dodajemy cebulę

Grzyby oczyszczamy, myjemy, kroimy mniejsze na kawałki. Boczek kroimy w kostkę lub w niewielkie paseczki. Cebule kroimy w kostkę.

Na patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista.

ETAP 2:

Kaszotto z grzybami, szczypiorkiem i boczkiem
Na patelnię z boczkiem i cebulą wrzucamy grzyby

Dodajemy grzyby. Smażymy do miękkości. Usmażone grzyby doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 3:

Kaszotto z grzybami, szczypiorkiem i boczkiem
Dodajemy kaszę pęczak, a następnie wlewamy wino i bulion

Dodajemy kaszę. Smażymy razem ok. 3 minuty. Wlewamy wino. Gdy wino całkowicie zostanie wchłonięte, porcjami wlewamy bulion (kolejną porcję dodajemy wtedy, gdy kasza wchłonie całą poprzednią porcję) - cały proces powinien trwać ok. 20 minut.

ETAP 4:

Kaszotto z grzybami, szczypiorkiem i boczkiem
Na koniec do potrawy dodajemy szczypiorek

W międzyczasie myjemy, osuszamy i siekamy szczypiorek oraz ścieramy na tarce parmezan.
Kaszotto doprawiamy solą i pieprzem, łączymy ze szczypiorkiem.
Przed podaniem każdą porcję kaszotto posypujemy parmezanem.