Sposób przygotowania:
Kaszotto z grzybami, szczypiorkiem i boczkiemETAP 1:
Grzyby oczyszczamy, myjemy, kroimy mniejsze na kawałki. Boczek kroimy w kostkę lub w niewielkie paseczki. Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista.
ETAP 2:
Dodajemy grzyby. Smażymy do miękkości. Usmażone grzyby doprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 3:
Dodajemy kaszę. Smażymy razem ok. 3 minuty. Wlewamy wino. Gdy wino całkowicie zostanie wchłonięte, porcjami wlewamy bulion (kolejną porcję dodajemy wtedy, gdy kasza wchłonie całą poprzednią porcję) - cały proces powinien trwać ok. 20 minut.
ETAP 4:
W międzyczasie myjemy, osuszamy i siekamy szczypiorek oraz ścieramy na tarce parmezan.
Kaszotto doprawiamy solą i pieprzem, łączymy ze szczypiorkiem.
Przed podaniem każdą porcję kaszotto posypujemy parmezanem.
SylaUla