SUPERPRZEPIS

Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki Więcej zdjęć (6)

Naleśniki z mąki teff i tapioki na mleku kokosowym wybornie smakowały z domowym musem jabłkowym i orzechami włoskimi.

Składniki:

Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki

SKŁADNIKI – u mnie na 7 naleśników:

  • 0,5 szklanki mąki teff
  • 0,5 szklanki tapioki
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można dać troszkę mniej)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko rozmiar M

DO PODANIA:

Sposób przygotowania:

Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki
Obie mąki, kakao i ksylitol wymieszać. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i lekko ubite jajko. Całość dobrze roztrzepać miotełką. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywieralną powłoką wylewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron, usmażone odkładać na talerz.

Przed każdorazowym wylaniem trzeba wymieszać ciasto, ponieważ mąka opada na dół. Podawać z musem jabłkowym i posiekanymi orzechami. Jako, że są słodkie, doskonale smakują również bez dodatków. Ciasto jest bardzo rzadkie i przy smażeniu trzeba je wyczuć.

Z odwróceniem należy poczekać, aż kruche brzegi same zaczną odchodzić od patelni. 
Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki
W misce wymieszać mąkę, kakao i ksylitol.
Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki
Dodać płynne składniki i lekko ubite jajko.
Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki
Całość dokładnie wymieszać miotełką kuchenną.
Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki
Naleśniki smażyć z obu stron i odkładać na talerz.
Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki
Naleśniki są bardzo elastyczne, ale mają kruche brzegi.

Tagi:

naleśniki