jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pierogi z borówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Myślę, że nie ma osoby która by nie lubiła pierogów. Pierogi mogą być gotowane, pieczone i smażone. Wszystko zależy od ciasta. Z borówkami należą do moich ulubionych.

Pierogi z borówką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z borówką

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki letniej wody,
  • 0,5 szklanki letniego mleko,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta soli

 

  • Dodatkowo:
  • Owoce do nadzienia pierogów (mogą być mrożone)
  • Cukier do posypania,
  • Śmietana do polania,
  • Świeże owoce oraz melisa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z borówką
Z mąki , jajka, wody, mleka, oleju i soli zagniatamy ciasto, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy z niego koła ( ja wycinam od szklanki). Na koła nakładamy po 3-4 borówki. Sklejamy boki.Gotujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Na gotującą wrzucamy pierogi i gotujemy około 5 min. Gotowe pierogi odcedzamy, przelewamy delikatnie wodą . Porcjujemy na talerze, polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i podajemy.
Pierogi z borówką
na każdym wyciętym kole układamy owoce.
Pierogi z borówką
Pierogi sklejamy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie.