Sposób przygotowania:
Dyniowe pierogi z jabłkami
Wodę z mlekiem podgrzać, dodać mus z dyni i masło, wymieszać. Mąkę przesiać, dodać odrobinę soli, połączyć z przygotowanymi płynnymi składnikami i zagnieść ciasto.
Przykryć i pozostawić na kilkanaście minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem i cukrem.
Ciasto rozwałkować, pokroić w prostokąty, na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję jabłek, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać smażonym masłem, posypać cukrem i rodzynkami.
Przykryć i pozostawić na kilkanaście minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem i cukrem.
Ciasto rozwałkować, pokroić w prostokąty, na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję jabłek, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać smażonym masłem, posypać cukrem i rodzynkami.