Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dyniowe pierogi z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z jabłkami i cynamonem to smaki mojego dzieciństwa. Mus z dyni dodaje pierogom pięknego koloru.

Dyniowe pierogi z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dyniowe pierogi z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe pierogi z jabłkami
Wodę z mlekiem podgrzać, dodać mus z dyni i masło, wymieszać. Mąkę przesiać, dodać odrobinę soli, połączyć z przygotowanymi płynnymi składnikami i zagnieść ciasto.

Przykryć i pozostawić na kilkanaście minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem i cukrem.

Ciasto rozwałkować, pokroić w prostokąty, na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję jabłek, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać smażonym masłem, posypać cukrem i rodzynkami. 
Dyniowe pierogi z jabłkami
Masło rozpuścić w ciepłym mleku i wodzie.
Dyniowe pierogi z jabłkami
Płynne składniki połączyć z mąką i zrobić ciasto.
Dyniowe pierogi z jabłkami
Starte jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem.
Dyniowe pierogi z jabłkami
Rozwałkowane ciasto pokroić w prostokąty, włożyć łyżeczkę jabłek.
Dyniowe pierogi z jabłkami
Pierożki bardzo dokładnie zlepić i ugotować w osolonej wodzie.

Tagi:

pierogi dania