Sposób przygotowania:
Kakaowe ślimaczki
W misce utrzeć masło i cukier puder. Dodać mąkę, kilka kropel aromatu i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części.Jedną wyrobić z kakao. Oba ciasta włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie każdy z nich rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Oba prostokaty powinny mieć zbliżone wymiary. Kakaowe ciasto położyć na cieście jasnym, docisnąć delikatnie wałkiem i zwijać wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Odciąć końce rolady by były proste. Ciasto włożyć znów do lodówki na godzinę. Rozgrzac piekarnik do 160 C. Ciasto kroić na plastrki grubości maksymalnie centymetra, układać na blasze w niewielkich odstępach i piec przez 10 minut. Z wcześniej odciętych nierównych końcówek rolady też można upiec fajne ciasteczka. Wystarczy wyrobić ciasto tak by ciemne i jasne ciasto nie połaczyło się do końca. Powstanie "marmurek". Uformować wałek (lub inny kształt) i odcinać plastry jak przy roladzie. Przechowywać najlepiej w puszce.
superbaba4
msewka
Polecam wszystkim i potwierdzam,że z masłem są rewelacyjne.Z margaryną to nie to samo.