Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka
Mąkę siekamy z margaryną, dokładamy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego grzebyki, rogaliki, kwiatuszki. Na co kto ma ochotę. Pieczemy w 180°C do zrumienienia. Grzebyki: Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Na całej długości dłuższego boku nakładamy marmoladę i zwijamy w rulon. Sklejamy boki. Nożem tniemy rulon na odcinki około 5 cm. nacinamy je delikatnie z jednej strony i lekko zawijamy.Kwiatuszki: Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła od literatki lub szklanki. Brzegi koła nacinamy w 5 miejscach i zawijamy do środka ciasto, by powstały płatki. Na środek nakładamy marmoladę. Pieczemy.Rogaliki. Ciasto wałkujemy na prostokąt. Tniemy pas szerokości około 5 cm i wycinamy z niego trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy marmoladę i formujemy rogaliki.
Marysia Gandzia
jaga85
:)