mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Ciastka grzebienie trzy nadzienia

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciastka grzebienie mojego dzieciństwa. :-)

Ciastka grzebienie trzy nadzienia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciastka grzebienie trzy nadzienia

 

  • 3 szklanki mąki
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • ½ kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1.5 dkg drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól
  • Nadzienie:
  • 1 szklanka musu jabłkowego
  • ½ szklanki konfitury z czarnej porzeczki
  • ½ szklanki powideł śliwkowych
  • Do posmarowania:
  • ½ szklanki cukier kryształ
  • 2 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Ciastka grzebienie trzy nadzienia
Mąkę przesiewam do miski, dodaję cukier, jajko, margarynę i nożem kroję. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku, dodaję szczyptę soli, cukru, i trochę mąki.Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie łącze drożdże z ciastem z margaryną i całość wyrabiam. Ciasto przekładam na czystą ściereczkę, zawijam je szczelnie i wkładam na godzinę do miski z zimną wodą. Następnie wałkuję na stole, wcześniej podsypuję mąką. Kroje kwadraty 8X8 cm. Układam nadzienie z jabłek, z czarnej porzeczki i powidła. Składam na pół, mocno dociskam, i robię nacięcia nożem. Smaruję ubitym żółtkiem, posypuję cukrem i wstawiam do piekarnika na 20 minut, temp 180 stopni.
Ciastka grzebienie trzy nadzienia
Ciasto w ściereczce rośnie w misce z wodą
Ciastka grzebienie trzy nadzienia
Ciasto rozwałkowane pokrojone na kwadraty nadzienia
Ciastka grzebienie trzy nadzienia
Grzebienie ponacinane nożem gotowe do posmarowania jajkiem