Sposób przygotowania:
Ciastka grzebienie trzy nadzienia
Mąkę przesiewam do miski, dodaję cukier, jajko, margarynę i nożem kroję. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku, dodaję szczyptę soli, cukru, i trochę mąki.Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie łącze drożdże z ciastem z margaryną i całość wyrabiam. Ciasto przekładam na czystą ściereczkę, zawijam je szczelnie i wkładam na godzinę do miski z zimną wodą. Następnie wałkuję na stole, wcześniej podsypuję mąką. Kroje kwadraty 8X8 cm. Układam nadzienie z jabłek, z czarnej porzeczki i powidła. Składam na pół, mocno dociskam, i robię nacięcia nożem. Smaruję ubitym żółtkiem, posypuję cukrem i wstawiam do piekarnika na 20 minut, temp 180 stopni.
zbysiowa
mysza75
Bardzo proszę z powidłami dla ciebie :-)
zbysiowa
Dziękuję :)
gosia56
mysza75
Ha u mnie tęz dawno grzebieni nie było :-)
monikaT83
mysza75
Monia bierz z jabłkiem ha ha ja nie jem więc i tak rozdaje :-)