ptychu

ptychu

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Grzebienie Natalki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Natalka mi w tym pomagała

Grzebienie Natalki

Składniki:

Grzebienie Natalki

 

Sposób przygotowania:

Grzebienie Natalki
Do przesianej mąki skruszyć drożdże, wlać mleko, rozpuścić w nim drożdże i równocześnie zmieszać z niewielką ilością mąki. Rozczyn oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia. Jajka, masło i cukier dokładnie razem wymieszać. Dodać do rozczynu. Wybijać ciasto łyżką, aż stanie się pulchne. Uformować kulę i znowu odstawić do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 200*C. Oprószyć mąką stół, rozwałkować ciasto i pokroić je na paski. Pośrodku każdego paska ułożyć dżem i złożyć paski na pół. Każdy pasek podzielić na kilka części, każdą z nich ponacinać na brzegach. Ułożyć na blasze lekko formując w półksiężyce, posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 20 min. Posmarować ostudzone ciastka, podgotowanym w niewielkiej ilości wody, cukrem.

Tagi:

jajko jajka