Ciasto z dynią, gruszką i figami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto, które upiekłam jest raczej dla wielbicieli ciast wilgotnych, ciężkich. Musu z dyni jest tyle samo co mąki, więc ciasto nie należny do tych puchatych. A do tego typowe dla jesieni owoce: gruszka i figa.

Ciasto z dynią, gruszką i figami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z dynią, gruszką i figami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z dynią, gruszką i figami
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W misce mieszamy masło, pure z dyni, jajka, sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Suszoną figę kroimy w kostkę i również dodajemy do ciasta. Gruszki (ze skórką) kroimy w ósemki, natomiast figi w ćwiartki. Formę o wymiarach 32 x 40 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Wylewamy na nią ciasto. Owoce układamy na cieście i lekko je dociskamy do dna formy. Ciasto pieczemy około 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.
Ciasto z dynią, gruszką i figami
Ciasto z ułożonymi owocami wędruje do piekarnika