czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Kakaowy salceson z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis ten dostałam w posagu od swojej mamy.

Kakaowy salceson z jabłkami

Składniki:

Kakaowy salceson z jabłkami

 

  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • 5 jajek
  • 60 dkg owoców,np jabłek-można użyć innych owoców
  • 1,5 łyżeczki cynamonu (używać jedynie przy jabłkach)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklanka oleju

Sposób przygotowania:

Kakaowy salceson z jabłkami
Przygotowanie: Jajka ,cukier, oraz cukier waniliowy ubić mikserem na puchatą masę.Wsypywać ,ciągle mieszając mąkę,kakao,cynamon,sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.Dokładnie wymieszać składniki.Pod koniec ubijania stopniowo wlewać olej.Miksować do chwili ,aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz.Starannie umyć owoce,obrać i w razie potrzeby usunąć gniazda nasienne.Miąższ pokroić na małe kawałki .Cząstki owoców dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wlać na natłuszczoną i posypaną tartą bułką blaszkę (wąską) o długości ok.35 cm.Piec 55-65 minut.Temperatura piekarnika ok.200 stopni .Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.