Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kakowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki idealne na śniadanie, czy kolacje. Szybkie w przygotowaniu i smaczne.

Kakowe placuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakowe placuszki

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • około 0,7 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka rozpuszczonej margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kawałek słoninki

Sposób przygotowania:

Kakowe placuszki
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mlekiem oraz jajkami, następnie dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę oraz kakao, ponownie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją kawałeczkiem słoninki. Na patelni smażymy niewielkie placuszki. Możemy podawać je z dowolną konfiturą, śmietaną lub owocami.
Kakowe placuszki
Mąkę przesiewamy do niewielkiej miseczki.
Kakowe placuszki
Dodajemy pozostałe składniki, w tym sodę lub proszek do pieczenia.
Kakowe placuszki
Na koniec dodajemy margarynę oraz kakao.
Kakowe placuszki
Na rozgrzanej patelni smażymy niewielkie placuszki.

Tagi:

jajko jajka