xorcio

xorcio

Kucharz
[Przepisów: 13]

Kalafior po włosku 2

         
ocena: 3/5 głosów: 454

Kalafiorymłode o dobrze zrośniętym kwiatostanie wypłukać i obrać z listków.

Kalafior po włosku 2

Składniki:

Kalafior po włosku 2

 

  • 2 średnie kalafiory
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • trochę cukru
  • 1 szkl gęstego beszamelu
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka listków sałaty
  • zielenina

Sposób przygotowania:

Kalafior po włosku 2
Kalafiorymłode o dobrze zrośniętym kwiatostanie wypłukać i obrać z listków. Zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. W tym czasie udusić w łyżce tłuszczu cebulę i drobno pokrajane pieczarki, dodając do smaku sól i pieprz. Nastepnie dodać je do sosu beszamelowego. Gdy kalafiory zmiękną (uważać by w czasie gotowania nie rozpadły się) przełożyć je cedzakową łyżką na miseczki wyłożone listakami sałaty, które należy skropić oliwą i sokiem z cytryny. Kalafior powinien być odwrócony spodem do góry. Wydrążyć trzon tak, aby nie zniszczyć kształtu kalafiora, w zagłebienie włozyć sos z pieczarkami, posypać zieleniną i od razu podawać.