LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Kalafior w sosie pietruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne danie, przygotowuję je w sezonie na kalafiory, ale również w zimie .Wtedy korzystam z mrożonek.

Kalafior w sosie pietruszkowym

Składniki:

Kalafior w sosie pietruszkowym

 

  • 1 średni kalafior
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 szklanka rosołu (może być z kostki)
  • 2 żółtka
  • sól
  • szczypta przyprawy "warzywko"
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Kalafior w sosie pietruszkowym
Kalafior dzielimy na różyczki, płukamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty. Odcedzamy. Przygotowujemy sos. Na rozpuszczone masło sypiemy pietruszkę i przez minutę cały czas mieszając zasmażamy. Dodajemy mąkę i nadal mieszając zasmażamy, uważając by się nie zrumieniła. Zasmażkę rozprowadzamy rosołem, zagotowujemy. Sos przecieramy przez sito, doprawiamy solą, "warzywkiem", odstawiamy. Żółtka łączymy z mlekiem, gdy się połączą i lekko spienią dodajemy do sosu, cały czas mieszając. Sos trzymamy w cieple. Na talerze wykładamy po porcji kalafiora, polewamy gorącym sosem.