Pomoria

Pomoria

Kucharz
[Przepisów: 11]

Kalafior w zalewie octowej...pychota!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatka jest pyszna... blanszowany kalafior nabiera smaku zalewy, przechodzi smakiem czosnku i papryki...

Kalafior w zalewie octowej...pychota!

Składniki:

Kalafior w zalewie octowej...pychota!

 

 

  • zalewy robimy proporcjonalnie do ilości słoików
  • podaję proporcję na zalewę, którą naturalnie zwiększamy wg potrzeb:
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml octu (ja biorę 10%)
  • oliwa ( po łyżce na słoik)

Sposób przygotowania:

Kalafior w zalewie octowej...pychota!
Kalafior należy dokładnie umyć, podzielić na małe różyczki, włożyć do gara i zalać zimna wodą, zagotować, gotować jakieś 5-7 minut na małym ogniu...zawsze próbuję kawałek kalafiorka, bo nie może być rozgotowany...musi być taki al'dente...

umytą paprykę pokroić na cząstki, większe cebulki pokroić na pół albo i ćwierć...pokroić w talarki ugotowaną marchewkę...

ugotować zalewę...

do czystych i wyparzonych słoików włożyć przyprawy, ząbki czosnku, koper i układać warzywa ...następnie zalać zalewą...wlać na wierzch po łyżce oliwy...zamknąć słoiczki i pasteryzować ok. 30 min.

ja pasteryzuję na sucho w piekarniku...zwiększam czas takiej pasteryzacji do ok.40 min. w temp.ok.100 st.
taki sposób jest wygodniejszy i naprawdę go polecam..

Tagi:

kalafior