Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kalafior zapiekany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kalafiory (mogą być mrożone) zalać wrzącą wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i 1

Kalafior zapiekany

Składniki:

Kalafior zapiekany

 

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany

Kalafiory (mogą być mrożone) zalać wrzącą wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotować 25 minut. Śmietanę wymieszać z surowym jajkiem, serem i solą do smaku. Jesli są w domu resztki pieczonego mięsa lub wędliny można pokrajać je w kostkę i zużyć do zapiekanki. Ugotowane kalafiory odcedzić, dobrze osączyć z wrzątku, ułożyć w ogniotrwałym półmisku lub w kamionce wysmarowanej tłuszczem, posypać pokrojonym mięsem lub wędlinami, zalać przygotwaną smietaną, wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut. Podawać z pikantną surówką.