Sposób przygotowania:
kalafior zapiekany z kurczakiem i serem
Na kilku łyżkach oleju, na patelni grillowej szklimy cebulkę. Pierś z kurczaka posypujemy przyprawą, kroimy w paski, wrzucamy na patelnię z cebulka i przesmażamy na złoto. W międzyczasie zagotowujemy wodę, wrzucamy kalafior i blanszujemy. Odcedzamy. W rondelku rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy i wlewamy mleko, po około pół szklanki na raz, tak aby uzyskać beszamel o konsystencji gęstej śmietany. Ostawiamy z ognia, lekko studzimy, dodajemy żółtka i starte sery, gałkę muszkatołową, lekko solimy. Z białek ubijamy solidna pianę, delikatnie łączymy z beszamelem z serem i żółtkami. Na spód naczynia wylewamy kurczaka z cebulka i tłuszczem ze smażenia, kładziemy kalafior i pokrojona paprykę, dodajemy pieczarki, lekko wszystko mieszamy i zalewamy piankowym beszamelem. Zapiekamy w temp. 180 st około 15 min, do ścięcia się masy.