Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Kalafior zapiekany z mielonym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kalafior w takiej postaci, a więc pieczony w całości, a nie gotowany, podzielony na różyczki czy zmiksowany na zupę, jest podawany jako samodzielna potrawa.

Kalafior zapiekany z mielonym mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior zapiekany z mielonym mięsem

 

  • 500 g mięsa mielonego mieszane
  • 1 kalafior (około 750 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 20 g masła
  • 4 średnie cebule (pokroić w kliny)
  • 100 g sera (starty)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (suszone)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • SOS
  • 100 g. przecieru pomidorowego
  • 400 ml wody (po gotowaniu kalafiora)
  • 1,5 łyżki zagęszczacza do sosów
  • słodka papryka (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany z mielonym mięsem
► Kalafior położyć do góry nogami, delikatnie wyciąć gląb i naciąć krzyż. Następnie dobrze oczyścić, ponieważ w szczelinach zwykle gromadzi się piasek, ziemia i małe owady. Dlatego kalafior zanurzyć głową w dół, w zimnej, słonej wodzie na 10 minut. Teraz kalafior włożyć do garnka, zalać wrzącą osoloną wodą i bardzo wolno gotować przez 15 minut. Kalafior odsączyć i pozwolić mu odkapać. Część wody zachować.

► Cebulę pokroić w kliny ( poćwiartować i pokroić wzdłuż na pół ). Na pateli na rozgranym oleju podsmażyć mięso mielone na krucho, dodać cebulę, zioła prowansalskie i razem smażyć.

► Sos : w rondlu wymieszać wodę z przecierem pomidorowym i gotować przez 5 minut. Później domieszać zagęszczacz do sosów i ponownie zagotować. Doprawić solą, pieprzem i papryką.

► Do naczynia żaroodpornego wlać część sosu i umieścić w nim kalafior. Drugą część sosu mymieszać z mięsem mielonym i wyłożyć w koło kalafiora. Posypać serem i kalafior obłożyć płatkami masła. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut w 175C / Termoobieg /.
Kalafior zapiekany z mielonym mięsem
Całość zapiekać w rozgrzanym piekarniku - sprawdzając patyczkiem drewnianym miękkość kalafiora.
Kalafior zapiekany z mielonym mięsem
Wszystko posypać serem - kalafior dodatkowo obłożyć płatkami masła.
Kalafior zapiekany z mielonym mięsem
Podsmażone mięso wymieszane z sosem i razem z podgotowanym kalafiorem przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Kalafior zapiekany z mielonym mięsem
Kalafior położyć do góry nogami i wyciąć gląb - w szczelinach gromadzi ziemia i małe owady - dlatego zanurzyć go głową w dół w zimnej słonej wodzie.