BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Kalafiorowa na żeberkach po mojemu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam pyszną zupę kalafiorową,ugotowaną na mięsistych żeberkach.Zupka bardzo syta,smaczna,a podczas gotowania zapach zupy roznosi sie po całym mieszkaniu.

Kalafiorowa na żeberkach po mojemu

Składniki:

Kalafiorowa na żeberkach po mojemu

 

  • żeberka paski około 800 g,
  • kalafior 1 szt, (większy)
  • ziemniaki około 400 -500 g,
  • marchewki 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • kawałek selera,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • tymianku 1/4 łyżeczki,
  • sól, pieprz do smaku
  • kalarepa 2 szt z liśćmi,
  • koperek 1/2 pęczka,

 

  • dodatkowo ;
  • zasmażka z mąki i masła klarownego,

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa na żeberkach po mojemu
Żeberka dokładnie oczyścić ,pokroić na mniejsze kawałki,opłukać włożyć do garnka i zalać zimną wodą, zagotować.

Gotować około 30 minut, podczas gotowania zdejmować łyżką cedzakową szumowiny wytworzone podczas gotowania.

Następnie dodać obrane , opłukane ,starte na tarce warzywa oraz dolną część kalarepy czyli tzw. jabłko,

liście kalarepy natomiast drobno pokroić.

Dodać soli i gotować do miekkości jarzyn.

Kalafior obrać z liści podzielić na różyczki opłukać.

Ziemniaki obrać,opłukać ,pokroić w kostkę.

Pod koniec gotowania dodać ziemniaki i kalafior.

Gotować dalej do miekkości ziemniaków oraz kalafiora.

Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną,pieprzem i solą,a także odrobiną tymianku.

Zupę zagęścić lekką zasmażką.

Na samym końcu dodać posiekany koperek.

Zupę podawać gorącą.